Forum » Sitne zivotinje » Patuljasti kunici
takodje sam cula da je najbolje resenje kastracija, ali se ja jako, jako bojim jer ono. . .zapalila bih veterinara jad bi mu se nesto desilo
pa bih zamolila da ako neko ima bilo kakva iskustva u vezi toga da mi javi. Hvala
Ja imam kunica,ali jos je mali pa ne znam.Ne mogu da werujem da ce da bude agresiwan-nas je kao beba.
Kastracija životinja je operativno uklanjanje spolnih organa - kod ženke (što se u svakodnevnom govoru često naziva sterilizacijom) jajnika, jajovoda i maternice, a kod mužjaka testisa. Puno je razloga za kastraciju kućnih životinja važnih za same životinje, njihove skrbnike, kao i za sve ljude s kojima te životinje direktno ili indirektno dolaze u kontakt. Tu spadaju zdravlje životinja, njihovo lakše uklapanje u našu svakodnevnicu, budućnost novih generacija koje najčešće završe tragično te sama sigurnost i zaštita ljudi od onih životinja koje, ne svojom krivnjom, zbog bolesti, ugriza i sličnih razloga postanu opasne za okolinu.
Ogroman broj zdravih pasa i mačaka ubija se svake godine zato što nema dovoljno ljudi koji bi se odgovorno i na zadovoljavajući način brinuli za njih tijekom cijelog njihovog života. Starije životinje često završe na cesti, jer ih se njihovi skrbnici jednostavno odreknu. Takva životinja postaje opasna za okolinu, ali ponajviše postaje usamljena i uplašena životinja koja završi u skloništu ili pod kotačima automobila. Također, životi mnogih kućnih životinja nepotrebno su ugašeni zbog nekontroliranog povećanja njihove populacije, a pravo rješenje je kastracija ženki i mužjaka.
Još jedan važan razlog za kastraciju je zdravlje životinja. Znanost je pokazala kako sve češće, kao i ljudi, životinje obolijevaju od raznih tumora i karcinoma. Kod kuja i maca, to su tumor dojki, maternice, piometra, sepsa, a kod mužjaka i mačaka rak prostate i testisa. Simptomi se teško i kasno otkrivaju, kada je teško spasiti životinju za koju su te bolesti bolne i pogubne. Kastracija je idealna prevencija tih bolesti. Također je dokazano da operirana životinja živi duže. Danas je takva operacija rutina te životinja već isti dan, nekoliko sati nakon operacije, može sve samostalno obavljati. Skrbnik je jedino dužan paziti da životinja ne ošteti šavove koji se vade nakon sedam do deset dana.